Otse põhisisu juurde

Kodukootud kaerapiim 3 minutiga

Kui oled laktoositalumatu, vegan või lihtsalt huvitatud uute maitsete ja loodussäästlike alternatiivide avastamisest, siis üks suurepärane valik on asendada loomne piim taimsega.
See võib olla kas kaera-, mandli-, soja-, riisi-, või mis tahes muu huvitav "piim". Neid saab kasutada täpselt samamoodi nagu tavalist piima: teha putru, lisada smuutisse, süüa koos müsliga... Ainuke probleem on see, et poes on need tooted meeletult ülehinnatud. Enamjaolt jäävad ühe paki ehk ühe liitri hinnad kusagile 2-3 euro piiresse. Näiteks Coopis on mandlipiima hind tõusnud 2,99ni. Prismast annab veel tikutulega leida Soome kaerajooki hinnaga 1,79€ (aga seda olen näinud ainult e-poes, päris poes pole käinud ega ostnud, seega ei oska kvaliteedi kohta midagi öelda). Arvestades, et taimset piima kulub mul iga päev hommikuti pudru sisse ja vahel ka smuutisse, siis on see ikka arvestatav väljaminek. Eriti, kuna tegelikult koosneb taimne piim ju kõigest kahest koostisosast: veest ja põhjast ehk näiteks kaerast.


Niisiis otsustasin ma taimset piima kodus tegema hakata. Kaerapiim on neist kõigist kõige lihtsam, odavam ja kodumaisem. Maksab ju pool kilo kaerahelbeid kõigest euro ringis, ja neist saab ikka mitu liitrit piima. Kui näiteks ühest pakist saab 5 liitrit, siis on see juba 10kordne sääst: maksad 10 euro asemel 1. Lisaks valmib kaerapiim kõigest 3 minutiga, eriti kui asi juba käpas on.

~1 liitri kaerapiima jaoks läheb vaja:
  • 4 klaasi vett (või vähem, kui tahad paksemat "piima")
  • 1 klaasitäis kaerahelbeid (soovitatakse enamasti neid, mida pudruks tuleb keeta ca 10 minutit, aga mina olen kasutanud ka kiirkaerahelbeid ja olen tulemusega igati rahule jäänud - väidetavalt tuleb nendega "limasem" "piim", aga mind ei häiri, nii et katsetage ja uurige)
  • soovi korral maitsestamiseks kakaod, marju, datleid või misiganes fantaasiameel pähe toob
  • blenderit või muud sarnast masinat
  • väga peenikest sõela või siis õhukest riiet/marlit

Kõik koostisosad tuleb visata otse blenderisse (või misiganes masinat su majapidamises sellistel puhkudel kasutatakse) ja blenderdada umbes 30 sekundit kuni maksimaalselt minut aega. Kui blenderdada kauem, muutub piim ligasemaks, mis ei pruugi igaühele meeldida. Samas, minul on sellest täitsa suva, kuna kasutan piima niivõinii ainult pudrus või smuutis ja seal ei ole tekstuuril erilist vahet ka, nagunii muutub kõik üheks massiks. NB! Kaerahelbeid ei ole vaja leotada, kuna see võib samuti tekstuuri liiga ligaseks muuta. 

Kui koostisosad kõik kenasti piimaks on blenderdunud, siis tuleb retsepti järgi võtta välja tükk õhukest riiet/marlit, aga minul oli näiteks sõel niivõrd peenike, et ajas asja ka suurepäraselt ära - jällegi koht, millega eksperimenteerida. Piim tuleb kaks korda sõelast/riidest läbi ajada, siis saab lahti üleliigsest paksust, mida piima sisse jätta üldiselt ei taha. Selle saab soovi korral hiljem smuutisse või mõnda küpsetisse panna, aga võib ka komposteerida. 

Ja ongi piim valmis. Üldiselt säilib see külmas umbes 5 päeva. Kui vesi kipub eralduma, siis tuleb lihtsalt korralikult oma piimakest raputada. Mõnsa!

ma Instas rõõmu jagamas

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Enesekaastunne - mis ja milleks?

Kas kuulete oma peas vahel näägutavat häält, mis teile pidevalt kommenteerib, et tegite midagi valesti ja mida nüüd küll teid ümbritsevad inimesed sellest arvata võiks?

Kuidas olen ülikooliaja jooksul muutunud?

Ülikool on ametlikult läbi! Uurimistöö kaitstud, bakaeksam tehtud ja lõpetamisel lilled kätte saadud. Peod ka maha peetud ja lõpukingid kätte saadud, edasised plaanid väga abstraktselt ka silmapiiril. Põgusalt võib öelda, et uurimistöö oli äärmiselt ebameeldiv kogemus, mida ma üritan edaspidi vältida nii palju kui võimalik. Mõni põhjus, miks UT võib sakkida:
Oled täiesti üksi, juhendajatel pole aega ja ega neid väga ei huvita ka.Järgid hästi palju reegleid, mis on nii formaalsed ja peavalu tekitavad, et tahaks vahepeal kõik nurka visata ja karjudes Emajõkke joosta (karjudes, et rohkem vett kopsu korraga hoovata saaks).Sa tead juba algusest peale, et midagi väga asjalikku ega uudset sinu UT-st nagunii ei selgu, ja see pole isegi eesmärk. Mis on eesmärk? Alati ei saagi aru, eriti, kui teadust tegema niikuinii ei lähe, mini-uurimusi on varemgi tehtud ja katseid läbi viidud, raporteid kirjutatud ja arvukaid teadustöid läbi töötatud ja nende pealt õpitud. Hull ressursikulu nii tudengile, j…

Lugu sellest, kuidas minust sai Heinvere

Ühel detsembrikuu pärastlõunal pikutasime Hardiga niisama, kui jutuks tuli küsimus, miks me juba abielus pole.