Otse põhisisu juurde

Hummus - ise tehtud, hästi tehtud

Hummus kogub populaarsust sama kiiresti kui Jüri Ratas seda kaotab. Ma ei ütle, et "hummus peaministriks", küll aga tasub kaaluda selle maitsva määrde kandidatuuri uute liikmete valimisel oma retseptikogusse. 
Hummus on maitsev. Hummus on tervislik. Hummus on mitmekesine. Hummus... maksab palju ja tekitab mõttetut prügi. Võtab pead kratsima küll. Õnneks on alati olemas lahendus, mida tänapäeva kiire eluviisiga kipub pidevalt unustama - teha ise. ...?! Igatahes, kui kodus on saumikser või muu laadne toode olemas, pole enam vaja unistada parematest ja huvitavamatest maitsetest, odavamatest hindadest ja lõpuks käega lüües mingit suvalist "merevaiku" kärru toppida. Hummuse valmistamine on üllatavalt lihtne ja mõnus tegevus, lisaks saab eksperimenteerida erinevate maitsete ja konsistentsiga. 



Pärast mõningast katsetamist omaenda köögis leidsin enda jaoks perfektse hummuse retsepti. Oli ka teatud ebaõnnestumisi: näiteks lugesin ühest retseptist, et peaksin hummusele lisama 2 SUPIlusikatäit tahhiinit, mis pidi olema mingi trükiviga, sest kokkuvõttes tuli välja üks kibe ja võrdlemisi tahke möks. Nagu ikka, hakkasin edasi juba ise katsetama ja retsepti muutma, nii et tulemuseks on nüüd minu (tõenäoliselt miljonitele teistele retseptidele identne) ideaalse hummuse juhis


Vaja läheb
  • 1 konservipurk kikerherneid
  • 2 teelusikatäit tahhiinit
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 supilusikatäit oliiviõli
  • väike sorts sidrunimahla
  • maitsestamiseks soola, pipart, oreganot vms ürte/vürtse
  • soovi korral võib katsetamiseks lisada näiteks päikesekuivatatud tomateid, peeti, kõrvitsat või muud head-paremat
  • saumiksrit või muud taolist aparaati, näiteks olen paaril korral ka blenderiga hummust valmistanud (küll aga on pärast ebamugav seda sealt välja koukida ja blendrit puhastada)
  • noh, kaussi ka siis
  • säilitamiseks purki või toidukilet, mida toidunõule peale tõmmata


Kikerherneste konservist tuleb esmalt vedelik välja kallata (kas edasiseks kasutamiseks mõnes muus retseptis või igavesse unustusse). Üldiselt jätan mina mõned tilgad vedelikku alles, kuna see teeb hummuse kohevamaks ja siidisemaks. Kui hummus tundub liiga tahke, võib kikerherne vedelikku alati veidi veel juurde lisada ka. Üldiselt soovitan alustada mõne tilgaga proovimist ja sealt edasi juba ise uurida, mis sobib. 



Kikerherned, tahhiini, hakitud küüslauk, oliiviõli, sidrunimahl ja maitsestamiseks välja valitud vahendid tuleb kõik kaussi kokku panna ja... lihtsalt ära mikserdada. Kuni konsistents on mõnusalt paras. Ja ongi kõik, päriselt ka. Nüüd pole muud, kui kõik ära süüa või siis jääke külmkapis säilitada. Kuni 5 päeva võib hummus rahulikult külmas seista. Halvaksminemise märgid on üldiselt kibe lõhn ja maitse, mille tunneb kohe ära ka. Pange hummust võikule, kasutage dipikastmena, lisage salatisse... misiganes teie fantaasia piirid ka ei ole, hummus on igal juhul hea valik. 



Kui rääkida rahast (!), siis purk kikerherneid maksab alla euro (kuskil 50 sendi kandis, aga võib varieeruda). Purk tahhiinit on juba kallim - 3,79 euro kandis, kuid seda jagub vähemalt kümneks korraks. Ülejäänud koostisosad ei maksa sisuliselt midagi (eeldades, et oliiviõli on niisama kapis olemas). Sisuliselt tuleb üks "doos" hummust kodus valmistades kuskil alla euro, mis on umbes kahekordne kokkuhoid (mulle endale tundub, et ise valmistades saab hummust ka koguseliselt rohkem kui poes müüdavas pakis, aga ma pole päriselt kunagi seda asja mõõtnud, nii et ma ei saa faktidele pretendeerida). Kui võrrelda aga mõne kallima hummusega, on kokkuhoid juba mitmekordne. Lisaks lood oma koju juurde väärtust ühiskokkamise, tervisliku koostise (!) ja loomisrõõmu näol :) 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Enesekaastunne - mis ja milleks?

Kas kuulete oma peas vahel näägutavat häält, mis teile pidevalt kommenteerib, et tegite midagi valesti ja mida nüüd küll teid ümbritsevad inimesed sellest arvata võiks?

Kuidas olen ülikooliaja jooksul muutunud?

Ülikool on ametlikult läbi! Uurimistöö kaitstud, bakaeksam tehtud ja lõpetamisel lilled kätte saadud. Peod ka maha peetud ja lõpukingid kätte saadud, edasised plaanid väga abstraktselt ka silmapiiril. Põgusalt võib öelda, et uurimistöö oli äärmiselt ebameeldiv kogemus, mida ma üritan edaspidi vältida nii palju kui võimalik. Mõni põhjus, miks UT võib sakkida:
Oled täiesti üksi, juhendajatel pole aega ja ega neid väga ei huvita ka.Järgid hästi palju reegleid, mis on nii formaalsed ja peavalu tekitavad, et tahaks vahepeal kõik nurka visata ja karjudes Emajõkke joosta (karjudes, et rohkem vett kopsu korraga hoovata saaks).Sa tead juba algusest peale, et midagi väga asjalikku ega uudset sinu UT-st nagunii ei selgu, ja see pole isegi eesmärk. Mis on eesmärk? Alati ei saagi aru, eriti, kui teadust tegema niikuinii ei lähe, mini-uurimusi on varemgi tehtud ja katseid läbi viidud, raporteid kirjutatud ja arvukaid teadustöid läbi töötatud ja nende pealt õpitud. Hull ressursikulu nii tudengile, j…

Lugu sellest, kuidas minust sai Heinvere

Ühel detsembrikuu pärastlõunal pikutasime Hardiga niisama, kui jutuks tuli küsimus, miks me juba abielus pole.