Otse põhisisu juurde

Hummus - ise tehtud, hästi tehtud

Hummus kogub populaarsust sama kiiresti kui Jüri Ratas seda kaotab. Ma ei ütle, et "hummus peaministriks", küll aga tasub kaaluda selle maitsva määrde kandidatuuri uute liikmete valimisel oma retseptikogusse. 
Hummus on maitsev. Hummus on tervislik. Hummus on mitmekesine. Hummus... maksab palju ja tekitab mõttetut prügi. Võtab pead kratsima küll. Õnneks on alati olemas lahendus, mida tänapäeva kiire eluviisiga kipub pidevalt unustama - teha ise. ...?! Igatahes, kui kodus on saumikser või muu laadne toode olemas, pole enam vaja unistada parematest ja huvitavamatest maitsetest, odavamatest hindadest ja lõpuks käega lüües mingit suvalist "merevaiku" kärru toppida. Hummuse valmistamine on üllatavalt lihtne ja mõnus tegevus, lisaks saab eksperimenteerida erinevate maitsete ja konsistentsiga. 



Pärast mõningast katsetamist omaenda köögis leidsin enda jaoks perfektse hummuse retsepti. Oli ka teatud ebaõnnestumisi: näiteks lugesin ühest retseptist, et peaksin hummusele lisama 2 SUPIlusikatäit tahhiinit, mis pidi olema mingi trükiviga, sest kokkuvõttes tuli välja üks kibe ja võrdlemisi tahke möks. Nagu ikka, hakkasin edasi juba ise katsetama ja retsepti muutma, nii et tulemuseks on nüüd minu (tõenäoliselt miljonitele teistele retseptidele identne) ideaalse hummuse juhis


Vaja läheb
  • 1 konservipurk kikerherneid
  • 2 teelusikatäit tahhiinit
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 supilusikatäit oliiviõli
  • väike sorts sidrunimahla
  • maitsestamiseks soola, pipart, oreganot vms ürte/vürtse
  • soovi korral võib katsetamiseks lisada näiteks päikesekuivatatud tomateid, peeti, kõrvitsat või muud head-paremat
  • saumiksrit või muud taolist aparaati, näiteks olen paaril korral ka blenderiga hummust valmistanud (küll aga on pärast ebamugav seda sealt välja koukida ja blendrit puhastada)
  • noh, kaussi ka siis
  • säilitamiseks purki või toidukilet, mida toidunõule peale tõmmata


Kikerherneste konservist tuleb esmalt vedelik välja kallata (kas edasiseks kasutamiseks mõnes muus retseptis või igavesse unustusse). Üldiselt jätan mina mõned tilgad vedelikku alles, kuna see teeb hummuse kohevamaks ja siidisemaks. Kui hummus tundub liiga tahke, võib kikerherne vedelikku alati veidi veel juurde lisada ka. Üldiselt soovitan alustada mõne tilgaga proovimist ja sealt edasi juba ise uurida, mis sobib. 



Kikerherned, tahhiini, hakitud küüslauk, oliiviõli, sidrunimahl ja maitsestamiseks välja valitud vahendid tuleb kõik kaussi kokku panna ja... lihtsalt ära mikserdada. Kuni konsistents on mõnusalt paras. Ja ongi kõik, päriselt ka. Nüüd pole muud, kui kõik ära süüa või siis jääke külmkapis säilitada. Kuni 5 päeva võib hummus rahulikult külmas seista. Halvaksminemise märgid on üldiselt kibe lõhn ja maitse, mille tunneb kohe ära ka. Pange hummust võikule, kasutage dipikastmena, lisage salatisse... misiganes teie fantaasia piirid ka ei ole, hummus on igal juhul hea valik. 



Kui rääkida rahast (!), siis purk kikerherneid maksab alla euro (kuskil 50 sendi kandis, aga võib varieeruda). Purk tahhiinit on juba kallim - 3,79 euro kandis, kuid seda jagub vähemalt kümneks korraks. Ülejäänud koostisosad ei maksa sisuliselt midagi (eeldades, et oliiviõli on niisama kapis olemas). Sisuliselt tuleb üks "doos" hummust kodus valmistades kuskil alla euro, mis on umbes kahekordne kokkuhoid (mulle endale tundub, et ise valmistades saab hummust ka koguseliselt rohkem kui poes müüdavas pakis, aga ma pole päriselt kunagi seda asja mõõtnud, nii et ma ei saa faktidele pretendeerida). Kui võrrelda aga mõne kallima hummusega, on kokkuhoid juba mitmekordne. Lisaks lood oma koju juurde väärtust ühiskokkamise, tervisliku koostise (!) ja loomisrõõmu näol :) 


Kommentaarid

  1. Tere kõigile. Olen inimene, kes aitab inimesi rahaliselt, andes neile rahalaenud nende projektide elluviimiseks. Nii et teie, ettevõtja ja eraisik, kes vajate oma projekti täiustamiseks laenu või olete rahalistes raskustes, pakun teile 10 000 eurost 10 000 000 euroni kõigile 5–25 aastase tagasimaksevõimega inimestele. Siin on minu kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772

    VastaKustuta
  2. Kõigile, kes vajavad laenu 10 000 kuni 10 000 000 eurot, võtke lisateabe saamiseks ühendust e-posti või whatsapi teel. Siin on minu kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772

    VastaKustuta
  3. Tere. Ettevõtjad ja eraisikud, see on pakkumiskutse abivajajatele raha laenamiseks. Tule ja taotle oma projektide elluviimiseks laenu 10 000 kuni 10 000 000 eurot. Võtke minuga ühendust ja leiate oma rahamuredele lahenduse. Siin on minu kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772

    VastaKustuta
  4. Rahalaenu pakkumine alates 10 000 eurost kuni 10 000 000 euroni ettevõtetele ja hädasti vajavatele inimestele: Kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772

    VastaKustuta
  5. I am so delighted I found your weblog, I really found you by accident,
    And would just like to say thank you for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), HOW TO SPOT A FAKE DRIVERS LICENSE I don't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent job.

    Y’all don’t forget to join this OCTAPUSTICKETS TELEGRAM GROUP for more information about new drivers license and updated materials being used along the production process of the DL . You can also take advantage to learn and meet many Experts who will guide you on numerous techniques for anyone who love hacking and don’t know how to go about it .

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Kodukootud kaerapiim 3 minutiga

Kui oled laktoositalumatu, vegan või lihtsalt huvitatud uute maitsete ja loodussäästlike alternatiivide avastamisest, siis üks suurepärane valik on asendada loomne piim taimsega.

Mis on spirituaalsus & miks ma sellega tegelen (& sina võiksid ka)

Viimase paari aasta jooksul olen üpris intensiivselt tegelenud spirituaalsete teemadega ja niisiis mõtlesin, et oleks aeg seda kogemust ka teistega rohkem jagada.